035 - 52 357 64 of mail info@vgmagazijn.nl

Legbordstellingen

Eén van de populairste opslagsystemen is de legbordstelling. Hiermee kun je ieder type magazijn snel en efficiënt inrichten. Maar ook voor je kantoor is dit een hele praktische oplossing, bijvoorbeeld om je archief in op te slaan. Zo’n legbordstelling bestaat uit twee staanders met hiertussen diverse legborden. Deze worden door clips of liggers aan de staanders bevestigd. Een legbord is meestal van hout, spaanplaat of staal, afhankelijk van de draagkracht die ze moeten hebben. Je kunt een legbordstelling zelf eenvoudig opbouwen. Dit doe je door de legborden op de gewenste hoogte in de staanders in te haken. Op die manier ontstaat een zeer flexibele stelling, die geschikt is voor artikelen van allerlei afmetingen.

Indeling legbordstelling

Zoals gezegd bestaat een legbordstelling altijd uit twee staanders met daartussen de legborden. De ruimte tussen de twee staanders noem je een veld of sectie. Je kunt legbordstellingen in een enkele rij plaatsen langs de wanden van de ruimte of in een dubbele rij midden in de ruimte. Door de legbordstellingen in rijen te plaatsen creëer je gangpaden van waaruit je de stellingen kan benaderen. Het plaatsen van goederen op de legborden kan handmatig gebeuren of met een hulpmiddel zoals een reachtruck.

Ruimtebesparing

Door gebruik te maken van legbordstellingen kun je in een magazijn tot wel 60% van de beschikbare ruimte besparen. Dit komt omdat je de hoogte van de ruimte optimaal benut en daardoor minder gangpad ruimte nodig hebt. Je kunt legbordstellingen helemaal op maat maken, zodat je het gehele oppervlak van je magazijn benut. Daarnaast kun je ook nog gebruik maken van aanbouwvakken. De legborden kun je in hoogte verstellen om de 5 centimeter, zodat je snel en eenvoudig de hoogte van de vakken kunt aanpassen. Zodoende pas je de beschikbare ruimte aan aan de artikelen die je moet opslaan en verspil je zo weinig mogelijk ruimte.

Materialen

Je kunt kiezen uit massief houten legplanken, die een zeer zware belasting aankunnen en bovendien een fraaie uitstraling hebben. Dat maakt ze ook geschikt voor bijvoorbeeld een showroom of winkel. Je ziet dit type legbordstelling bijvoorbeeld vaak in schoenenwinkels, maar ook wel in slijterijen. Verder heb je nog sandwich legplanken. Die zijn opgebouwd uit een vuren raamwerk en aan de boven/ en onderkant afgewerkt met hardboard. Het grote voordeel van dit materiaal is dat het heel eenvoudig schoon te maken is. En dan heb je ook nog de keuze uit kunststof of metalen legplanken. Deze hebben een extra groot draagvermogen, tot wel 500 kilogram en zijn daardoor bij uitstek geschikt voor opslag van zware artikelen in magazijnen.

Accessoires

Je kunt de ruimte binnen je legbordstellingen nóg efficiënter benutten door gebruik te maken van allerlei hulpmiddelen en accessoires. Zo kun je voor de opslag van kleine artikelen of stortgoed gebruik maken van legbordmagazijnbakken. Het legbord heeft dan opstaande randen en kan door middel van tussenschotten in vakken worden verdeeld. Ook kun je gebruik maken van stellingbakken. Dat zijn kunststof bakken die je aan de achterzijde van de legbordstelling kunt ophangen of los op de legborden kunt plaatsen. Vooral de laatste optie is bijvoorbeeld erg handig voor de opslag van losse onderdelen die je snel met de hand moet kunnen verplaatsen.