035 - 52 357 64 of mail info@vgmagazijn.nl

Wielen & banden

Voor het vervoeren van goederen heb je allerlei hulpmiddelen die het werk lichter en aangenamer voor je kunnen maken. Van steekwagens tot stapelaars en van hefwagens tot handpallettrucks, ze helpen je om de zwaarste lasten op een snelle en efficiënte manier te verplaatsen. Maar al die handige hulpmiddelen zouden in één klap volkomen waardeloos zijn als ze geen goede wielen en banden hadden. Er bestaan heel veel verschillende soorten wielen, maar als het gaat om transportmiddelen die je in een magazijn kunt gebruiken, zijn er in principe drie hoofdgroepen te onderscheiden.

Zwenkwielen

Zwenkwielen zijn wielen die alle kanten op kunnen draaien. In combinatie met twee bokwielen gebruik je altijd twee zwenkwielen om de gewenste richting op te kunnen rijden. Zwenkwielen kun je aan een kar of wagen bevestigen door middel van een topplaat met vier bouten. Dit is verreweg de stevigste constructie en dit verhoogt dan ook het draagvermogen van de wagen aanzienlijk. Je kunt een zwenkwiel ook bevestigen door middel van één centraal gat met één bout erdoorheen. Deze ophanging is weliswaar flexibeler, maar wel minder stevig.

Zwenkwielen met rem en bokwielen

Zwenkwielen kunnen ook van een rem voorzien worden. Als je de zwenkwielen op de rem zet, te bedienen door een klein voetpedaaltje, kunnen ze niet meer rollen en blokkeer je tegelijk óók de draairichting. Ook bestaan er zwenkwielen waarbij je alleen de draairichting kunt blokkeren zonder de rem te gebruiken. Bokwielen zijn wielen die alleen heen en weer kunnen rollen. Je kunt er dus maar één kant mee op rijden. Bokwielen worden altijd met behulp van een topplaat aan de kar of wagen bevestigd.

Welke bandensoorten kies je

Als je gaat kiezen welke banden je wilt gebruiken, zal je vooral op het materiaal moeten letten. Als het gaat om banden voor magazijntransportmiddelen, heb je grofweg de keuze uit drie materialen. Naast de meest gangbare rubberbanden heb je tegenwoordig ook banden van polyurethaan en van TPR. Polyurethaan is een kunststof die de elasticiteit van rubber heeft en de hardheid en duurzaamheid van metaal. Dat maakt dit materiaal bij uitstek geschikt voor het gebruik in banden die dagelijks zware lasten moeten dragen. Bovendien is de draagkracht ook groter dan bij de traditionele rubberbanden. TPR staat voor thermo plastisch rubber. Het grote voordeel van dit materiaal is dat het geen strepen of krassen op de ondergrond achterlaat. Dit kan van belang zijn bij gebruik op bijvoorbeeld vloeren in winkels en showrooms, waarvan je graag wilt dat ze mooi blijven.

Artikelen 1 tot 30 van 50 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Artikelen 1 tot 30 van 50 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2